duminică, 23 iunie 2013

#GentlemanSeries: Introducere + Camasa - Partea 1: Istoria camasii

Am sa incerc in aceasta serie sa ilustrez cateva din elementele de baza din garderoba unui barbat, indiferent de e gentleman sau nu, cu adaosurile de rigoare pentru cei ce vor mai mult si vor sa afle mai mult despre acestea. De la camasa la cravata sau modul in care ar trebui acestea sa se complementeze, la sacouri, pantaloni si tesaturile din care sunt facute toate acestea, impreuna cu semnificatia fiecareia, locul potrivit de a fi purtate, moduri in care poti adauga accente „rebele” sau sa incalci regula. Insa inainte de asta, trebuie sa cunosti si sa simti baza.
 
CAMASA 
-scurt istoric- 

Voi incepe cu camasa datorita calitatii de element distinctiv de facere sau desfacere a garderobei unui barbat. Camasa barbateasca moderna are o istorie lunga, desi forma sa actuala a inceput sa se contureze pe la sfarsitul secolului al XIX-lea. Prima camasa cu nasturi pana la piept a fost produsa de firma Brown, Davis & Co. Din Aldermanbury(Londra). Pana atunci barbatii pur si simplu isi imbracau si scoteau camasile peste cap. Totusi la acea vreme camasa era deja de mult timp cunoscuta ca articol de vestimentatie exterioara. Pana in secolul al XIII-lea camasa se purta sub imbracamintea de exterior, fiind vizibile doar la guler. Ca urmare, la inceput a fost privita ca o piesa de lenjerie intima mai mult, din pacate ramanand pana astazi asociata cu radacinile sale. Mai mult decat atat, gestul barbatului de a-si scoate sacoul neinvitat, mai ales in prezenta unei femei, este privit ca un faux pas.
 Aceasta regula ar putea sa ni se para multora depasita, dar amintindu-ne ca moderna noastra camasa era un articol de lenjerie intima candva, vom intelege cum a ajuns sa ia nastere o astfel de conventie. Pana la sfarsitul secolului al XIX-lea, camasa alba a fost considerata un simbol al elegantei. Numai cine avea suficienti bani, atat pentru a-si spala frecvent camasile cat si pentru a le schimba regulat, ar fi putut sa isi permita luxul de a purta camasi albe.
Camasile cu dungi au devenit o moda spre sfarsitul secolului al XIX-lea, dandu-se o lupta inainte ca ele sa fie acceptate ca parte a costumului de afaceri al vremii.
Camasile cu model au creat mereu suspiciunea ca sunt purtate pentru a ascunde lipsa curateniei. Ca un compromis, camasile colorate au fost prevazute cu gulere si mansete albe. Aceste combinatii dintre materialul cu model si gulerul alb sunt destul de folosite si astazi, desi ele nu s-au remarcat prea mult prin aerul de seriozitate al unei camasi simple.
Designul gulerului este una din trasaturile esentiale, care defineste stilul fiecarei camasi. Gulerele primelor camasi erau croite diferit. Principala deosebire care se facea era aceea dintre gulerul drept si cel rasfrant.
Pana la sfarsitul secolului al XIX-lea, au fost dispute intre diferite versiuni ale gulerului drept, latimea acestuia fiind determinata de marimea cravatei. Incepand cu anii 1930, gulerul drept a fost inlocuit treptat cu gulerul rasfrant. Acestea aveau avantajul ca se putea spalau gulerul in fiecare zi, in timp ce restul camasii era scutit de acest tratament. Cel ce isi permitea sa isi spele zilnic camasile nu trebuia sa recurga la acest expedient, dar gulerele detasabile prezentau si un alt avantaj: aveau forme diferite, sugerand ideea ca purtatorul dispunea de o mare varietate de camasi, el nefiind de fapt nevoit sa cumpere tot timpul unele noi. Imi tot vin continuu in minte imagini din Bordwalk Empire cu Nucky Thompson cum isi schimba, sau monteaza un nou guler la camasa inainte de a-si pune sacoul.
Existau totodata dezavantaje. De exemplu, sarcina grea de a incheia nasturii gulerului si cautarea frenetica a nasturelui de la guler in fiecare dimineata. Forma actuala a camasii s-a modificat foarte putin de la sfarsitul Primului Razboi Mondial. Singura caracteristica adaugata a fost buzunarul de la piept, introdus atunci cand costumul din trei piese, cu vesta, s-a demodat. Cu toate acestea, camasile barbatesti traditionale nu au buzunare la piept, si mai ales, nimeni nu stie de fapt care ar putea fi scopul acestora.
Deocamdata atat in acest segment, voi reveni cu un post despre marimea potrivita la camasa, iar apoi voi aprofunda formele, gulerele, tesatura si alte aspecte, cum ar fi impaturirea corecta.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu