marți, 26 februarie 2013

Solomon R. Guggenheim Museum - 15 Lucruri pe care nu le stiai

Muzeul Solomon R. Guggenheim din zona Upper East Side, New York City este cunoscut ca o institutie premium de arta inca de la deschiderea sa din 1959, ce ca si cladire, este arta in sine. Proiectata de faimosul arhitect Frank Lloyd Wright, este un punct de focus in oras si gazduieste expozitii radicale mereu. Poate esti sau poate nu esti familiarizat cu Guggenheim-ul, dar are o istorie a proiectarii ce nu poate fi ignorata. Vedeti la ce ma refer prin a citi urmatoarele 15 Lucruri pe care nu le stiai despre Muzeul Guggenheim.
 Click pe AFLATI MAI MULTE!
 
Cladirea Muzeului Guggenheim a devenit Monument Istoric National pe 6 octombrie 2008.
 

 Presedintele Dwight D. Eisenhower a trimis o nota de felicitare spre a fi citita la ceremoniile de deschidere a muzeului pe 21 Octombrie 1959, la 16 ani dupa conceperea planurilor.


In 1954, revista LIFE a publicat un articol intitulat "New Art Museum Will Be New York's Strangest Building"(Muzeul de arta noua va fi cladirea cea mai ciudata din New York), dovedind scepticismul larg fata de proiectul lui Frank Lloyd Wright.


In August 1954, Frank Lloyd Wright s-a mutat in Hotelul Plaza pentru a accelera constructia muzeului, dar nu inainte de a redecora complet apartamentul sau ce a fost proiectat de Christian Dior cu cinci ani in urma.


Un grup de 21 de artisti au scris directorului muzeului Guggenheim, James Johnson Sweeney si colaboratorilor muzeului, cerand ca proiectul lui Frank Lloyd Wright sa nu fie construit. Scrisoarea a fost semnata de Calvin Albert, Milton Avery, Will Barnet, Paul Bodin, Henry Botkin, Byron Browne, Herman Cherry, George Constant, Willem de Kooning, Herbert Ferber, Adolph Gottlieb, Philip Guston, Franz Kline, Seymour Lipton, Sally Michel, George L.K. Morris, Robert Motherwell, Charles Schucker, John Sennhauser, Leon P. Smith, si Jack Tworkov.

 

In 1953, cand Departamentul de Constructii din New York City a investigat siguranta proiectului lui Frank Lloyd Wrigh, cu domul sau din sticla, fatadele oblice si lifturile din sticla, New York Times a venit in apararea arhitectului spunand: "Va continua New York-ul sa fie rigid in refuzul sau de a-i da(Wright) o sansa sa isi demonstreze geniul in orasul nostru?"


Frank Lloyd Wright intentiona introducerea de scaune cu rotile motorizate pentru cei ce vroiau sa experimenteze muzeul stand jos.


Rampa muzeului de la baza pana la dom are o lungime de 431m.

 

Frank Lloyd Wright a simtit nevoie sa proiecteze fiecare element al muzeului, inclusiv scaunele.


Arhitectul a fost inspirat de zigguratele antice in proiectul sau pentru Guggenheim, desi a rasturnat forma traditionala pentru a dat impresia de optimism si posibilitati infinite - creand impresia ca spirala ar putea continua la nesfarsit spre cer.

 

Muzeul Guggenheim a fost primul proiect aprobat din Manhattan, in ciuda faimei sale din acea vreme.


Frank Lloyd Wright a creat peste 700 de schite pentru design-ul Muzeului Guggenheim.

 

Arhitectul a propus initial un sistem de aspirare in holul muzeului care ar fi prevenit aducerea prafului din strazi de catre vizitatori. Ideea a fost respinsa datorita zgomotului pe care sistemul l-ar fi produs.


Frank Lloyd Wright avea ca idee in proiectul original o fatada rosie pentru muzeu, deoarece credea ca "rosul este culoarea creatiei."


La intrarea in muzeu, e un sigiliu ce se poate citi "Let each man exercise the art he knows"(Lasati fiecare om sa exercite arta pe care o cunoaste), citat din Aristophanes din 422 i.Hr.


sursa: complex.com

 



 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu