luni, 27 mai 2013

#Style: Parfumuri clasice, fara varsta

Dat fiind faptul ca nu am mai scris de ceva timp un post mai complex, in urmatoarele randuri o sa va prezint cateva parfumuri barbatesti care se tin bine in ciuda timpului.

 HALSTON Z-14, 1976
Acest parfum legendar al designerului american Halston este oarecum necunoscut in afara Statelor Unite ale Americii, probabil deoarece creatorul sau nu a fost niciodata la fel de cunoscut in Europa ca in tara sa. Halson a intrat in istoria contemporana, odata cu istoria vestimentatiei, ca designer al senzationalei palarii mici, faimoasa pillbox a lui Jackie Kennedy, purtata cu ocazia investirii in functie a sotului sau, in 1961. Creatorul, considerat un Yves Saint Laurent al Americii, a lucrat pentru case de moda cu traditie bogata, ca Bergdorf & Goodman.
Halston Z-14 este un parfum modern, dar nu si elegant. In consecinta, se potriveste bine unei garderobe care pune accentul pe modern fara a incerca sa puna in evidenta clasici testati si de incredere.


EAU SAVAGE, 1966
Eau Savage de la Christian Dior este unul dintre parfumurile clasice reprezentative. 
Daca cineva ar compara acest parfum cu o piesa vestimentara, l-ar asemana unei esarfe Hermès. Niciodata controversat sau nelalocul lui, este acceptat in intreaga lume. Dar, cum se intampla adesea, ceea ce si-a dovedit valoarea de-a lungul anilor, li se pare multora plictisitor, desi e destul de greu sa il subminezi cand imaginea acestuia e reprezentata de Alain Delon. Cine cauta un parfum mai expresiv pentru propria individualitate e putin probabil ca va alege un veteran atat de popular.



ACQUA DI PARMA, 1916
Parfumul Acqua di Parma ar fi ramas probabil pentru totdeauna un produs de nisa, daca designerul de marca Diego Della Valle nu l-ar fi adoptat. Impreuna cu Luca di Montezemelo, el a cumparat brandul in 1994 si a ajutat acest parfum - fabricat dintr-un trandafir cultivat in Bulgaria, rosa damascena, lavanda si rozmarin - sa capete o mare popularitate, desi a adus nefericirea clientilor fideli, care si-au vazut secretul favorit in lumina reflectoarelor.



 POLO RALPH LAUREN, 1978
Deoarece un parfum se vinde intotdeauna cu ajutorul designului sticlei si al numelui creatorului sau, Polo Ralph Lauren este popular mai ales printre entuziastii brandului sau. Cine nu a auzit de Ralph Lauren va alege sticla verde cu dop auriu numai din intamplare, dar cine apreciaza stilul acestui designer american va aprecia si parfumul sau.


 TRUMPER'S EXTRACT OF LIMES, 1880
Cei neincrezatori in marile magazine de parfumuri este mai probabil sa-si indrepte preferinta catre Trumper's Extract of Limes. Apa de toaleta tipic englezeasca, ea nu se vinde in parfumerii, ci la comerciantii consacrati de articole vestimentare barbatesti, unde acest parfum proaspat de lamaie verde este expus alaturi de camasi, cravate si pantofi oxford. Se asorteaza cel mai bine cu hainele creatorilor de camasi si ale croitorilor de pe Jermyn Street si Savile Row.
 

GIORGIO BEVERLY HILLS, 1984
Numele suna ca un amestec de La Dolce Vita si Hollywood. Cine nu indrageste nici una, nici alta, cu greu se va simti atras de acest parfum. Este intr-adevar foarte elegant si ar fi la fel de incompatibil cu un Citroen 2CV, ca si cu un T-shirt, jeansi si mocasini. In acelasi timp cu nota sa de varf de portocala si bergamota, este foarte proaspat, dar condimentat, potrivit stilului de viata al unui star de cinema cu clasa.


 GREY FLANNEL, 1976
Numele Grey Flannel evoca imediat o imagine cu totul speciala in mintea celui care scruteaza rafturile unei parfumerii. Grey Flannel suna clasic, serios si rafinat. Un produs cu un astfel de nume va fi complet opus celui numit Denim. Din fericire, acest parfum clasic nu evoca in nici un fel faptul ca a aparut pe piata in 1976, la mijlocul unui deceniu in general nu prea renumit pentru stilul sau. Se potriveste cel mai bine unei garderobe alcatuite in spiritul liniei clasice.
 

PACO RABANNE - POUR HOMME, 1973
Parfumurile Paco Rabanne sunt cunoscute, inainte de toate, in tarile mediteraneene. Comparativ cu acestea, el este folosit mult mai rar in centrul si nordul Europei. Insusi numele pare sa fie in dezacord cu o garderoba plina de haine englezesti. Cu nota sa de varf proaspata si condimentata, de bergamota si lavanda, Paco Rabanne pour Homme se asorteaza mai bine cu Promenade des Anglais din Nisa decat cu Bond Street din Londra, desi se vinde inca in Anglia. 


  VETIVER - GUERLAIN, 1961
Vetiver de la Guerlain face parte dintr-un grup mare de parfumuri denumite astfel dupa uleiul extras din radacina unei ierbi tropicale, Vetiveria zizanioides. Aroma sa dulce, lemnoasa, se regaseste in nota de mijloc a acestui parfum clasic al casei traditionale Guerlain. Si Puig, Roger & Gallet, Lanvin si Carven realizeaza produse din vetiver, dar cel creat de Guerlain este cu siguranta cel mai cunoscut exemplu.


  EAU d'HERMES, 1951
Ideea unui parfum unisex nu este in nici un caz noua. In 1951, Edmond Roudnitska a creat Eau d'Hermes, o aroma proaspata, florala, pentru doamne si domni. Cel care emana un strop de Eau d'Hermes va fi intotdeauna apreciat printre cunoscatorii parfumurilor. Spre deosebire de parfumurile unisex moderne de origine americana, Eau d'Hermes nu este pentru hoi polloi (gr., "cei multi").


 KNIZE TEN, 1924
Foarte putina lume stie ca Knize este, de fapt, o ilustra casa vieneza de moda masculina, un nume cu reputatie internationala intre cele doua razboaie mondiale. Faimosii pantaloni ai Marlenei Dietrech, de pilda, au fost creati de Knize. Cel ce foloseste parfumul Knize Ten, inspira parfumul unei institutii a vestimentatiei masculine clasice si emana aroma unei case vieneze de moda de un veritabil rafinament.